** kata kata mutiara **

“Jika ingin mencari teman, ujilah dia dengan membuatnya marah. Jika dia tidak sabar dengan sikapmu itu jauhilah dia” - Luqman Al-Hakim

* coretan *

kadang kala pertemuan buat kita rasa bahagia..kadangkala rasa menyesal itu menguasai diri atas pertemuan ..namun siapa kita untuk menghalang atau mengkriktik takdir dari yang MAHA ESA..kerana sebuah pertemuan atau perpisahan itu pasti akan didatangi kebahagiaan atau pun kesedihan..kerana DIA ingin menguji sejauh mana kekuatan kita menghadapi setiap ujian yang DIA diberikan buat kita..kita harus bersyukur kerana diberikan waktu untuk menikmati saat saat begini...dan kita perlu hargai saat saat begini kerana bila tiba masa nya waktu perpisahan akan tiba bila ajal maut itu menemui kita semua...kerana setiap pertemuan ada perpisahan dan setiap yang hidup pasti akan kembali kepada NYA..

Mar 21, 2009

...fikirlah sejenak...

salam pagi tok sume.....blogger...
hari ini tok de nak borak pe..
saje jer..
nak ngorat2 blogger ni..


wah ingat time stdy siot...
leh lak ngorat2...
junior..aisehhhhh.......
best siot..
tapi tak de yang melekat.
koz ku tak pandai nak ngorat orang....

suker kacau2 junior....
suker kacau2 budak sebelah klas..
junior memang junior..
dpm junior..
wahhhh..
ader ar yang satu orang tu..

comei siottt...
chubby2....


okies bab serius lak...

***************************************************************************
okies kita masuk bab serius...

kiteorang kat dalam klas ade 43 student tok dak
dpm batch julai 2005

and then dalam klas akan banyak la
dan bermacam-macam ragam perangai
student dan pelajar..
dari pelbagai daerah dan negeri..
ade dari labuan, beaufort, sipitunk, lahad datu, tawau,kelantan dan terengganu
ade gak dari kk sendiri..

so bermacam-macam fiil manusia yan kita nengok..

ade yang macam orang tua..
ade yang macam orang baru bebas..
ade yang dengki mendengki..
ade yang pot pet pot pet...
ade yang still like a noty2 gurl and noty2 boy..

tapi dalam hidup ini,

bukan sume yang suke kita...
dan bukan sume yang tak suke kita..
dan juga bukan sume orang boleh kita puaskan hati..
dengan perwatakan kita...

kita boleh bercakap, mengutuk, marah,menengking
tapi kita tak boleh stop mulut orang kan..
orang tetap akan bercakap keburukan kita
biarpon kita baik ngan orang tu..

kita sedaya upaya tuk ubah perangai tuk puaskan hati orang
tapi bukan sume boleh terima itu..

kita hanya boleh mendiamkan diri..
ya memang boleh nak gaduh kat hostel...
nak mencakar muka.
nak bertarik rambut...
nak memaki hamun..

tapi
malu pada siapa??
malu pada diri sendiri..
malu pada student yang laen..


aku sendiri pon ramai yang tak suke ngan aku..
aku sendiri tak tahu kenape..
mungkin kerana aku ni banyak mulut..
pot pet pot pet je 24 hours..
gelak besar2..
join ngan budak2 lelaki..
bertepuk..bertampar ngan budak lelaki..


tapi lau kita nak ubah perwatakan kita yang semula jadi..
itu bukan kah kita HIPoKrit ngan diri sendiri..
tepuk dada tanya diri sendiri..

aku tak cakap aku ni budak baik..
bersopan santun...tak gelak kuat..

aku buat tu sume...
aku seorang yang if bercakap memang kuat suara aku..
lau presentation tak yah use microfon...
satu klas boleh dengar....
tapi tuk jadi macam mane orang laen nak..
kite senyap.
tak banyak cakap..

diam je..
ikut je ape orang suru..
NOt me....
itu bukan aida sari...

So
kesimpulan nya..
kita harus terima kawan kita dengan seadanya.

seperti mane orang tu or kawan kite terima kita dengan seadanya...
mungkin kita tidak sedar perangai kita..
perwatakan kita..
egois kita..
sifat kita..
buat orang rasa mual..rimas...cuak..benci..

tapi dia tetap terima dengan hati yang terbuka..
kerana apa???
kerana kita sahabat nya dia...
tetapi
sometime we need to respect orang yang disekeliling kite
and
we need know kita berada kat mane...
kite perlu sesuai kan dengan keadaan..
so jangan la time orang dok sibok stdy ko wat bising..
melalak..ketawa..buat lawak ntah ape2..
tu akan membuatkna orang akan rase rimas dan menyampah....


renung-renungkan...
tenung-tenungkan...
fikir-fikirkan..
kita akan tahu kita siapa..

dan kita tahu siapa mereka....
kerana kita dikurniakan akal tuk berfikir
fikir la secara rasional
bukan emotional...


***************************************************************************

2 tunding jari kat saya :

ijechan said...

setuju2! jadi diri kita sendiri kan?

=)

yet, perbaiki diri dari masa ke masa. ehe.

d i D a_LittLeBaby said...

for ije,

ya..betul3..

kita tak tahu ape orang fikir pasal kita..

so dari melawan balik..

kita diam..dan buat keje memasing...

kita perbaiki diri kite..

Followers

Template by:

Free Blog Templates